Belépés
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Sajtótájékoztató 2011-12-21
 
A következő négy évben is a Magyar Antidopping Csoport (MACS) végzi az államilag megrendelt ellenőrzéseket a nyilvános közbeszerzés eredménye alapján - jelentette be Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a MACS évzáró sajtótájékoztatóján.

A sportvezető emlékeztetett arra, hogy az athéni olimpia előtti időszakhoz képest gyökeresen más minőségű munka folyt az elmúlt években, mostanra a Magyar Antidopping Csoportról mindenhol a legnagyobb elismeréssel beszélnek.

Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a december végén záruló ciklus eredményeként a magyar doppingellenes rendszert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy évvel ezelőtt a teljes megfelelőségi (fully compliant) kategóriába sorolta, és státuszán azóta sem változtatott.

Beszámolt arról is, hogy a Magyar Antidopping Csoport munkatársai 2007-es megalakulása óta 13 750 mintát vettek le. Az ellenőrzöttek 62 százaléka férfi, 38 százaléka nő, 53 százalék külföldi, 47 százalék magyar.

A vizeletminták (83 százalék) mellett vér-, alkohol- és drogteszteket is eljuttattak az ellenőrök a seibersdorfi és a kölni laboratóriumba.

2007 óta 32 magyar sportoló akadt fenn az ellenőrzésen, ebből idén 10, de az ügyek közül még nem zárult le mindegyik. Buktak meg a többi között EPO-val, stanozolollal és klenbuterollal is.

Molnár Zoltán kiemelte, hogy jövőre az ellenőrzések legnagyobb arányban a londoni olimpiára utazókat érintik majd, a szigor pedig nem enyhülhet.

A nyári játékokig új szerek kimutatására lehet számítani, de a sportolóknak a változatlanul nagy veszélyt jelentő táplálék-kiegészítőkre is kell figyelniük - hangsúlyozta Tiszeker Ágnes.

A londoni olimpiára eddig a Magyar Antidopping Csoport 10 ellenőrét akkreditálták, a mostani adatok szerint egyetlen más ország sem képviselteti magát ennyi doppingellenes munkatárssal a nyári játékokon.


 
 
Hírlevél
 
 
közvetlen kapcsolatok
 

 
 
Minden jog fenntartva! - 2013
Hozzáadás a kedvencekhez | Szerzői jogok
Ön a 6216343. látogatónk!
Jelenleg 2581 látogató van oldalunkon