Magyar Antidopping Csoport

Állatok doppingellenőrzése

A Magyar Antidopping Csoport a 363/2021 (VI.28) Korm. rendelet a doppingellenes tevékenység szabályairól alapján, ellátja az állatoktól származó mintákkal, valamint a humán-mintavétellel és -kezeléssel, valamint a doppingellenőrzések eredményének kezelésével és közlésével, továbbá az előzetes felülvizsgálati eljárással, valamint a doppingeljárással összefüggő, hatáskörébe utalt feladatokat.

A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) Kódex 16. cikke alapján, valamennyi olyan sportágban, amelyben a verseny során állatokat használnak, az említett sportág nemzetközi szövetsége doppingellenes szabályokat állapít meg és hajt végre az adott sportágban használt állatokra vonatkozólag. A doppingellenes szabályok része a tiltott anyagok, a megfelelő teszteljárások, továbbá a mintaelemzésre jóváhagyott laboratóriumok listája.

A kétszintű szabályozás is jól mutatja, hogy az állatok védelme érdekében is nagyon fontos az ellenőrzés és a szabályok betartása

Az alábbi linkekre kattintva megtalálhatóak az állatok doppingellenőrzésére vonatkozó speciális szabályozások sportáganként: