Magyar Antidopping Csoport

SOÓS ÁGNES: KONSZENZUSRA TÖREKSZÜNK A TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKÁBAN 2014-11-27

Forrás: http://www.mob.hu/soos-agnes-konszenzusra-torekszunk-a-teljesitmenydiagnosztikaban

A hazai teljesítménydiagnosztikai laboratóriumok közös "nyelvének" jegyében rendezett tudományos konferenciát a MOB támogatásával az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI, népszerű nevén Sportkórház).

A csütörtöki eseményen 11 szakmai előadás hangzott el az OSEI mellett az ország különböző régióiban megtalálható kutatóintézetek, laboratóriumok képviselőitől. Az előadók között volt, aki több évtizedes munkáját több tízezer vizsgálata alapján mutatta be, és volt, aki néhány évesteljesítménydiagnosztikai gyakorlati tapasztalatát szemléltette.

A konferencia résztvevőit Zombor Gábor, az EMMI egészségügyi államtitkára köszöntötte, illetve felolvasták a másik védnök, Simicskó István sportért felelős államtitkár üdvözlő sorait.

"Azért szerveztük meg a konferenciát, hogy felhívjuk a figyelmet a teljesítményélettanban dolgozó kollégák személyi, vizsgálati és technikai paramétereinek egységes mértékegységgel való kidolgozására, gyakorlatára, hogy a sportoló doppingmentes felkészülését a teljesítménydiagnosztikai laborban egységes metodikával vizsgálva Győrben, Budapesten vagy akár Szegeden az edző segítségével tudják biztosítani" - foglalta össze a mob.hu-nak Soós Ágnes, a Sportkórház főigazgató-főorvosa. A kórházvezető hozzátette, a konszenzusom alapuló konferenciát folytatni fogják a MOB támogatásával. A következő eseményt várhatóan dietetika témában jövő tavasszal fogják megrendezni. Soós Ágnes felhívta a résztvevők figyelmét, hogy hozzászólásaikkal, reakcióikkal járuljanak hozzá a konferencia sikeréhez.

Martos Éva a Magyar Sportorvos Társaság képviseletében úgy összegzett, a konferencia is megerősítette, hogy szükség van az egységesítésre. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-főorvosa hozzátette, hasznos lenne, ha a teljesítménydiagnosztika mellett a táplálkozásban rejlő lehetőségek is ki lennének használva.

"Önök fogják képviselni a legális teljesítményfokozást! A jövő szempontjából a teljesítménydiagnosztika lehet az új alternatíva, más legális út nincsen. Ezt az antidopping csoport részéről mindenképp propagálni fogjuk" - fogalmazott dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője, aki üdvözölte a kezdeményezést.

Fábián László összegzését egy korábbi saját példájával kezdte. "Emlékszem, öttusázó koromban, a nyolcvanas években, amikor nyolc-kilenc órákat edzettünk, olykor a Honvéd-pályán szakemberek segítségével nagyszerű felmérésekben vehettünk részt akkori technikákkal, 'kütyükkel', speciális maszkban. Futnunk kellett a pályán, közben a pálya közepéről egy nyolcméteres rúd segítségével mértek bennünket. Akkor már láttuk, hogy ezek a mérések jelenthetik a lehetőséget a továbblépéshez. A MOB támogatja, hogy ezen a területen fejlődés, továbblépés legyen, és nem csak technikai értelemben. Fontos, hogy koncentrálódjon az a tudás, ami önökben akár több évtizede is megvan. Fontos továbbá, hogy ezeket a méréseket egy adatbázisból elő lehessen venni, azok pedig elérhetőek legyenek a szakemberek számára. Az is nélkülözhetetlen, hogy az edző érdeklődést mutasson a terhelésdiagnosztika iránt, azt megértse, erre a képzésükben is teret kell adni. A konszenzus jegyében az orvosok, kutatók és az edző egy nyelvet kell hogy beszéljenek. Jól sikerült ez a konferencia, elindultunk egy közös úton" - mondta a MOB sportigazgatója.

A sportvezető hangsúlyozta, hogy a MOB számára a doppingmentes felkészülés és versenyzés a cél.

A konferencia témái és előadói:

Előzmények, a konferencia célja (Jákó Péter, Országos Sportegészségügyi Intézet, Budapest)

Miért kell egy nyelvet beszéljünk. Szempontok az élsportolók teljesítménydiagnosztikai vizsgálatának egységesítéséhez (Martos Éva, Magyar Sportorvos Társaság, Budapest)

Az OSEI Teljesítménydiagnosztikai Kutató Osztályának tapasztalatai (Kovács Péter, Országos Sportegészségügyi Intézet, Budapest)

Edzettség alakulásának követése teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok alapján 1981-2014 között (Petrekanits Máté, Testnevelési Egyetem Sporttudományi Kutató Intézet, Budapest)

Beszámoló vizsgálati programjainkról (Ihász Ferenc, Nyugat-magyarországi Egyetem Apácai Csere János Kar, Győr, Egészségtudományi Laboratórium)

Sportkardiológiai szűrés és terhelésélettani vizsgálatok az SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán (Kiss Orsolya, Sydó Nóra, Kovács Attila, Vágó Hajnalka, Kováts Tímea, Komka Zsolt, Tóth Attila, Merkely Béla, SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest)

Teljesítményélettani sportkardiológiai vizsgálatok (Sydó Tibor, Dr. Sydó és Tsa Kft. Jeruzsálemhegyi Egészségház, Veszprém)

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok a Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központjának Terhelésélettani Laboratóriumában (Fügedi Balázs, Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Szombathely)

Terhelésdiagnosztikai vizsgálatok. Vizsgálati és kutatási program (Komka Zsolt, Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék, Teljesítményélettani Kutató Laboratórium, Budapest)

Sportkardiológiai ellátás dilemmái az utánpótlásban (Szelid Zsolt, Men for Care Kft., Százhalombatta)

Sporttudományi labor a Szegedi Tudományegyetemen (Mikulán Rita)