Magyar Antidopping Csoport

Függetlenségének köszönhetően válhatott igazán hatékonnyá a magyar doppingellenőrzés 2014-09-19

Dr. Tiszeker Ágnes szerint a 2004-es athéni vesszőfutásra is szükség volt a teljes megújuláshoz.

Idén tíz éve annak, hogy az athéni olimpián felfedett súlyos doppingvétségek sorozata csúnyán hírbe hozta a magyar sportot, és bizony annak sem örvendezhettünk, hogy a kínos eseteket felnagyítva, illetve erősen túlozva Magyarországot egy ideig nem csak sport-, hanem „doppingnagyhatalomként” is emlegették. 
„A döbbenet és a szégyenkezés napjai után egyértelművé vált, hogy a hazai doppingellenőrzések rendszerét és gyakorlatát totálisan meg kell újítani, és úgy kell új alapokra helyezni, hogy a vizsgálatokat egy magát teljes mértékben függetlennek valló szervezet koordinálja. Így jött létre a Magyar Anti-dopping Csoport, azaz a MACS, amelyet megalakulása óta jómagam vezetek” – nyilatkozta az athéni olimpiai játékok és a nehezen felejthető vesszőfutás tízedik évfordulóján Dr. Tiszeker Ágnes a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A nemzetközi hírnévnek örvendő szakember, akinek a nevét minden magyar sportoló, edző és szakvezető jól ismeri, (és akinek a személyes e-mail postafiókját feltörve hajmeresztő álhíreket kezdtek róla terjeszteni…) meggyőződéssel állítja, hogy annak, ami Athénban, éppen a sportvilág figyelmének központjában bekövetkezett, annak előbb vagy utóbb biztos meg kellett történnie. 

„Hibák és megoldatlan feladatok sorozata vezetett odáig, amelyek egy részére nekem, az akkor még egyszerű doppingellenőrnek is volt némi rálátása. Hiányzott a jogszabályok szükséges háttere, a vizsgálatok kellő komolysága, és mindez a sportolók egy részének elképesztő vakmerőségével párosult. A vétségek és azok lassan csillapodó utórezgései viszont riadót fújtak, talán furcsán hangozhat, de lökést is adtak a gyors átalakítás megkezdéséhez.”
Dr. Tiszeker Ágnes nem győzi hangsúlyozni, hogy a MACS azért lehet igazán hatékony és célratörő, mert a függetlenségét és a pártatlanságát megalakulása óta senki sem kérdőjelezheti meg.

„A doppingvizsgálatok elvégzése az Európai Unióban az állami feladatok körébe tartozik, ezért a működésünk pénzügyi hátterét a kormánynak kell biztosítania, de ez semmiféle beleszólási joggal nem ruházza fel, csupán a gazdálkodás ellenőrzésével. Szakmai munkánk tartalmáról és hatékonyságáról csak és kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, az ellenőrzéseket világszerte koordináló WADA-nak tartozunk beszámolással. Működésünk átlátható, nyitott szervezetként állunk minden sportoló és sportvezető rendelkezésére, hiszen közös célunk a tiszta sport elvének érvényesítése, a szabályok betartatása.”
Működésük kezdetén évente olykor húsznál is több jelentősnek minősülő esettel találkoztak, ezt a számot mostanra következes szigorral, és ami talán ennél is fontosabb, a sport területén tevékenykedők folyamatos tájékoztatásával – amit oktatásnak és felvilágosításnak is lehet nevezni – a felére sikerült leszorítani.
„Olyan aligha lesz a jövőben, hogy egyetlen egy tilosban járó sportolóra sem akadunk. Furcsa, de mi akkor is törni kezdjük a fejünket, ha évente csupán 4-5 doppingvétséggel találkozunk. Ilyenkor arra gyanakodunk, hogy az évi 900 vizsgálat sem elegendő, vagy valakik nagyon cselesek. Ha viszont tíz fölé szökik a „vétkezők” száma, akkor még több helyen és csatornán keresztül próbáljuk felhívni a sportolók figyelmét a veszélyekre, a változó, illetve bővülő tiltott listára, a bevizsgálatlan készítményekre, az ellenőrizhetetlen forrásokból származó táplálék kiegészítőkre.”

A megbízatását uniós közbeszerzési pályázaton kiérdemlő MACS jelenlegi mandátuma 2015. december 31-ig szól.

„Minden olyan tudással és eszközzel rendelkezünk, amellyel a világ legnagyobb országainak társintézményei, kapcsolatunk kifejezetten jó a nemzetközi sportszövetségekkel, amelyek közül külön is kiemelném az UEFA-t, az atlétika, az úszás és a kajak-kenu világszervezetét. A 2015-ös esztendő új és nagy kihívást tartogat a számunkra, mert életbe lép a WADA egyrészt sportolóbarát, másfelől fokozott szigort közvetítő új kódexe, azzal harmonizálva az új kormányrendelet, nekünk pedig ismét pályáznunk és bizonyítanunk kell, hogy a következő években is a MACS tapasztalata és megbízhatósága jelentheti Magyarországon a legjobb megoldást” – hangsúlyozta Dr. Tiszeker Ágnes.  

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter