Magyar Antidopping Csoport

Archiv sajtóanyagok

Mexico City Laboratory Latest to be Accredited by WADA

Montreal, June 28, 2013

At its recent meeting, WADA's Executive Committee approved the accreditation of a new laboratory in Mexico City for anti-doping analysis, pending provision of final documentation.

The Mexican laboratory successfully completed WADA’s accreditation requirements, finalizing a process that began in late 2011. To receive accreditation from WADA, candidate laboratories must meet the highest quality standards, as established in the International Standard for Laboratories (ISL). The Agency’s laboratory accreditation process includes site visits, participation in WADA’s External Quality Assessment Scheme (EQAS) as monitored by WADA’s Laboratory Expert Group, and ISO assessment by independent accreditation bodies.
“We welcome the Mexico City laboratory as the 33rd WADA accredited laboratory in the world” said WADA President John Fahey “We look forward to the significant contributions this laboratory will make in its anti-doping analytical capacities, both in the Central American and Caribbean regions and as part of WADA’s global network.”

Two recent candidates for WADA’s laboratory accreditation process include a laboratory in Doha (Qatar) and in Ankara (Turkey).

See the Agency’s Web site for more information on WADA’s laboratory accreditation process, EQAS and ISL, and for the full list of WADA accredited laboratories.


David Howman (elnök, WADA) nyilatkozata az „Operation Puerto-ügyben”

2013. április 30

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) áttanulmányozta a Madridi Büntető Törvényszék „Operation Puerto”-ügyben hozott ítéletét.

A vérkészítményeket tartalmazó tasakok megsemmisítésének bírói elrendelését a WADA, és valamennyi doppingellenes szervezet különösen elfogadhatatlannak tartja, és csalódottságát fejezi ki.

Ezen bizonyítékokhoz való hozzáférés ösztönözte az ügyben való részvételre a WADA-t, miután azok számos Dr. Fuentes szolgáltatásait igénybe vevő további doppingoló sportoló szankcionálását tennék lehetővé. A Törvényszék álláspontja szerint, Dr. Fuentes cselekedete, a "közegészség ellen elkövetett bűncselekmény".

A WADA ezért most spanyol jogi szakértők, valamint a Spanyol Nemzeti Doppingellenes Szervezet (AEA) bevonásával vizsgálja a Törvényszéki döntést, és számba veszi a jogorvoslatok, valamint a további lépések lehetőségeit.

Az ügyben 2013. május 17. napjáig terjeszthető elő jogorvoslati kérelem. A fenti napig, az ügyre vonatkozóan a WADA egyebekben nem kíván további nyilatkozatot tenni.

* a HUNADO megjegyzése: a kifejezés, a spanyol rendőrség által Eufemiano Fuentes – számos sportoló doppingolásában közreműködő orvos nevéhez köthető doppinghálózat leleplezésében indított eljárás munkaneve

WADA Director General David Howman statement on Operation Puerto decision
April 30, 2013

WADA has carefully considered the decision rendered by the Criminal Court in Madrid in relation with the Operation Puerto.

The decision to order the destruction of all the blood bags is particularly disappointing and unsatisfactory for WADA, and the whole anti-doping community.

Access to this evidence motivated WADA’s involvement in this case. This would ensure appropriate sports sanction processes against the cheats who used Dr Fuentes’ services. The Court did consider that his conduct was a crime against public health.

WADA is currently fully reviewing the decision and any possible appeal or other action with its Spanish legal advisors, and the Spanish National Anti-Doping Organization (AEA).

The deadline to appeal the case is May 17.
WADA will not make any further comment about this case until that date.


Dr. Tiszeker Ágnes az ATV műsorában

http://atv.hu/videotar/20121012_tiszeker_agnes


Január 9.
hvg.hu

Melyek itthon a doppingérzékeny sportok?

http://hvg.hu/sport/20120109_dopping_londoni_olimpia_tiszeker#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_1_9

Közelednek a 2012-es londoni nyári játékok, és ezzel együtt itthon a doppingellenőrzés is egyre inkább az olimpiai sportolók felé fordul. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az itthon veszélyeztetett sportágakról, a dopping és az ellenőrzés kapcsolatáról és a jövő nagy kihívásáról beszélt a hvg.hu-nak.


Január 5.
Sport 24

Tavaly 12 pozitív doppingeset volt

http://sport.hir24.hu/tobb-sport/2012/01/04/tavaly-12-pozitiv-doppingeset-volt/~~fokusz

Az olimpiai kvalifikációs években általában növekszik a pozitív doppingesetek száma. 2011-ben éppen egy tucat volt.


Január 2.
Telesport

Doppingolás miatt mostantól örökre el lehet tiltani valakit

http://www.telesport.hu/Hirek/2012/01/01/08/Doppingolas_miatt_mostantol_orokre_el_lehet_tiltani_valakit.aspx

Alapvető változás áll be mától a hazai sportéletben: az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) veszi át az irányító szerepet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként.
A sporttörvény erről is rendelkező módosítását december 5-én fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat, aminek nyomán a doppingvétség miatti szankció akár örökös eltiltás is lehet.


December 21.
Origo

Január második felében lehet ítéletet a Contador-ügyben

http://www.origo.hu/sport/egyeb/kerekpar/20111221-januar-masodik-feleben-lehet-iteletet-a-contadorugyben.html

Január 15. és 20. között hirdet ítéletet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a háromszoros Tour de France-győztes országúti kerékpáros, Alberto Contador doppingügyében - így nyilatkozott szerdán Matthieu Reeb, a szervezet főtitkára.


December 13.
Sporthíradó

Megtámadták a doppingellenes ügynökséget

http://sporthirado.hu/cikk-olimpia-megtamadtak_a_doppingellenes_ugynokseget-58277?utm_source=rss_rovat

A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult a Brit Olimpiai Bizottság (BOA), hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) szemben megvédje az örökös olimpiai eltiltásra vonatkozó szabályát.
 


December 9.
Nemzeti Sport

Sport: továbbra is a MACS látja el a nemzeti doppingellenes feladatokat

http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sport-tovabbra-is-a-macs-latja-el-a-nemzeti-doppingellenes-feladatokat-2108396

Az állam megbízásából idehaza a következő négy esztendőben is a Magyar Antidopping Csoport (MACS) látja el teljes körűen a nemzeti doppingellenes szervezet (NADO) feladatait.

InfoRádió

Idén tíz magyar sportoló bukott meg

http://inforadio.hu/hirek/sport/hir-471223

Idén tíz magyar sportoló bukott meg a doppingellenőrzésen - hangzott el a Magyar Antidopping Csoport évzáró sajtótájékoztatóján.


December 5.
Sport Géza (Index)

Bővül a MOB feladatköre, szigorodnak a doppingszabályok

http://sportgeza.hu/sport/hirek/2011/12/05/bovul_a_mob_feladatkore_szigorodnak_a_doppingszabalyok/

Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. A sporttörvény erről rendelkező módosítását hétfőn fogadta el a parlament, szigorítva egyúttal a doppingszabályokat.


November 21.
InfoRádió

Leminősítették Görögországot, Magyarország teljesen megfelelő maradt

http://inforadio.hu/hirek/sport/hir-467993

Leminősítette Görögországot a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. A szervezet alapító ülésén a résztvevők a világgazdasági helyzetre tekintettel a költségvetés befagyasztásáról döntöttek.
 


Sport Géza (Index)

Bírálat a Brit Olimpiai Bizottság doppingpolitikája miatt

http://sportgeza.hu/sport/hirek/2011/11/21/biralat_a_brit_olimpiai_bizottsag_doppingpolitikaja_miatt/

A Brit Olimpiai Bizottságnak (BOA) a doppingolással szembeni eljárást tartalmazó szabályzata - egyedüliként a nemzeti olimpiai bizottságok hasonló dokumentumai közül - nem illeszkedik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexéhez - állítja a montreali székhelyű szervezet.


November 16.
Magyar Nemzet

Aki kvótát szerez, azonnal mintát kell adnia

http://mno.hu/sport/aki-kvotat-szerez-azonnal-mintat-kell-adnia-1032089

Börtön vár arra, aki élsportolók környékén bármi módon tiltott szerekkel kerül kapcsolatba, legyen az edző, szakvezető vagy orvos – hangzott el a Magyar Antidopping Csoport által szervezett képzésen, ahol azt is bejelentették: minden londoni kvótaszerzőtől 48 órán belül mintát vesznek, és aki doppingol, még csak portás sem lehet többé az olimpiai mozgalom környékén.


InfoRádió

http://inforadio.hu/hir/sport/hir-467187

Lecsapnak a doppingdílerekre

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport konferenciáján. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.


November 3.
Index (Sport Géza)

http://sportgeza.hu/sport/2011/11/03/senkit_sem_fogunk_a_mcdonald_sban_megpisiltetni/

Senkit sem fogunk a Mekiben megpisiltetni

Romantikus elképzelés, hogy a doppingellenőrök akár titkosszolgálati módszereket is bevetve folyton a sportolók nyomában vannak, hogy a legváratlanabb helyzetben mintát vegyenek tőle. A holléti nyilvántartás segítségével az ellenőrök tudják, hol kell keresni a sportolót, de egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy a nap 24 órájában hol, kivel és hogyan tölti az idejét


Október 28.
Utánpótlássport

http://www.utanpotlassport.hu/2011/10/28/ingyenes-tanfolyamot-indit-a-macs-2/

Ingyenes tanfolyamot indít a MACS

A Magyar Antidopping Csoport ingyenes tanfolyamot indít abból a célból, hogy minél szélesebb körben terjessze a dopping témaköréhez kapcsolódó, szükséges ismereteket. A kurzus végén eredményesen vizsgázók oklevelet kapnak, amely igazolja szakmai felkészültségüket.


Október 24.
Magyar Nemzet

http://mno.hu/sport/szorul-a-hurok-900343

Szorul a hurok

A dopping a sport rákja – mondja Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a legfrissebb magyar pozitív eset apropóján felhívja a figyelmet arra, hogy bár a csalók még mindig az ellenőrzés előtt járnak, szorul a hurok.


Október 22.
Gyártástrend

http://www.gyartastrend.hu/cikk/londonban_robbanhat_a_bomba

Londonban robbanhat a bomba

Nem kétséges, hogy a korábbi "előolimpiákhoz", vagyis az ötkarikás játékokat megelőző hónapokhoz viszonyítva a jelen helyzet - kevesebb, mint 300 nappal a londoni nyári csúcs kezdete előtt - az eddigi legígéretesebb a tiszta, doppingmentes versenyek elérésére irányuló törekvések sikerét illetően.


Október 12.
Nemzeti Sport

http://www.nemzetisport.hu/kajak_kenu/kajak-kenu-b-probat-ker-a-doppingugyben-erintett-magyar-versenyzo-2098633?nocache

Kajak-kenu: B-próbát kér a doppingügyben érintett versenyző

A doppingügyben érintett versenyző jogi képviselője arról tájékoztatta a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (MKKSZ), hogy a sportoló vitatja a doppingvétség elkövetését, és kéri a B-minta analízisét – közölte szerdán az MTI-vel az MKKSZ.


Október 6.
Nemzeti Sport

http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/birkozas-kiss-balazs-biztos-volt-a-kedvezo-dontesben-2097869?nocache

Birkózás: Kiss Balázs biztos volt a kedvező döntésben

Kiss Balázs birkózó-világbajnok biztos volt benne, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) őt is érintő rendelkezését, mely szerint nem indulhatnak a soron következő játékokon azok, akik doppingvétség miatt hat hónaposnál hosszabb eltiltást kaptak.


Október 3.
Hírszerző

http://hirszerzo.hu/belfold/20111003_sporttamogatas_czene_attila#rss

Czene: jövőre is marad az emelt szintű sporttámogatás

A 2012. július 27-én kezdődő londoni ötkarikás játékokon és az azt követő paralimpián való részvételre 570 millió forintot biztosít az állam. A versenysport és az olimpiai felkészülés szakmai támogatására 2,472 milliárd forint szerepel a költségvetésben, a doppingellenes tevékenységre pedig 183,5 millió.
 


InfoRádió

http://inforadio.hu/hirek/sport/hir-459790

Tiszeker: Nem engedhetjük, hogy megismétlődjön az athéni botrány

Nem szabad engedni a doppingellenőrzés szigorából - hangsúlyozta Tiszeker Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Antidopping Csoport vezetője arról is beszélt, hogy vélhetően igen elterjedt az egyelőre hivatalosan még nem kimutatható IGF nevű szer.
 


Metropol

http://www.metropol.hu/sport/cikk/787870

Átrendeződhet a mezőny

Majdnem 300 nap van még a londoni olimpiáig, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) már most készül az ellenőrzésekre.

„London előtt robbanhat az IGF-bomba” – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a szervezet minapi sajtóbeszélgetésén. Tiszeker szerint jelenleg az egyik legnépszerűbb dopping a vázizomzatra ható IGF, hiszen egyelőre nincsen olyan teszt, ami kimutatná.


Szeptember 30.
Utánpótlássport

http://www.utanpotlassport.hu/2011/09/30/dopping-a-sportolo-a-felelos-azert-hogy-mi-kerult-a-szervezetebe/

Dopping: a sportoló a felelős azért, hogy mi került a szervezetébe

Az idén ezeregyszáz, jövőre pedig további ezerháromszáz vizsgálatot végez el a Magyar Antidopping Csoport az olimpiai részvételre esélyes versenyzők körében – hangzott el a szervezet sajtóbeszélgetésén.


Nemzeti Sport

http://www.nemzetisport.hu/atletika/ujra-megvizsgalhatjak-a-feherorosz-kalapacsvetok-mintajat-2097099?nocach

Újra megvizsgálhatják a fehérorosz kalapácsvetők mintáját

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségi tagja bízik benne, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletével még nem zárult le a Pars Krisztián-ügy, szerinte ugyanis mindenki tudja, hogy a pekingi olimpián a két fehérorosz kalapácsvető, a második Vagyim Gyevjatovszkij és a harmadik Ivan Tyihon is doppingolt.


Origo

http://www.origo.hu/sport/20110929-nyolc-ev-alatt-zuhanhat-a-csucsrol-a-pokolba-a-gorog.html

Nyolc év alatt zuhanhat a csúcsról a pokolba a görög sportélet

Komoly döntés előtt áll a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a két szervezet ugyanis együtt akár azt is elérheti, hogy a görög versenyzőket kitiltsák a nyári játékokról. Görögország 2004-ben még olimpiát rendezett és 16 érmet, közte hat aranyat nyert. Jövőre viszont az is előfordulhat, hogy ott sem lesz Londonban.


Mindennapi

http://www.mindennapi.hu/cikk/hirsor/nemzetkozi-sportvezetoket-fogadott-schmitt-pal/2011-09-30/7970

Nemzetközi sportvezetőket fogadott Schmitt Pál

A közvetítési jogok, a marketingügyek, a doppingügyekkel kapcsolatos jogi kérdések és a sportszerződések témája került szóba azon a pénteki találkozón, melyen Schmitt Pál köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja nemzetközi és hazai sportvezetőkkel folytatott megbeszélést.


Népszava

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=476133

Robbanhat az IGF-bomba

Az idén 1100, jövőre, a londoni olimpia évében pedig 1300 doppingvizsgálatot végeznek el a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szakemberei állami megrendelésre.


Szeptember 29.
Sportvitalitás

http://sportvitalitas.hu/sportvitalitas/Elsportolok/files/3bab9faaae2b1e3804f47d03fe579777-20.html

Interaktív Dr. Tiszeker Ágnessel: Sporttáplálkozás Vs. Dopping

Az ellenőrizetlen táplálkozás milyen veszélyt jelent a sportolók számára?

Azt mondhatjuk, hogy kétféle veszélye lehet ennek a dolognak. Az egyik az orvosi vonal, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy egészségügyi kérdés, melynek központjában az áll, vajon megfelelő minőségű-e az a táplálkozási rend ahhoz mérten, ami az adott sportághoz, illetve a kifejtett erőhöz, teljesítményhez szükséges. Itt már lényeges különbségeket tehetünk, hiszen mások a szükségletei például egy súlyemelőnek és más egy úszónak. Attól függ, milyen eredményt szeretne elérni a versenyző, illetve milyen típusú mozgást végez a sportoló.


Szeptember 13.
HVG

http://hvg.hu/Tudomany/20110913_dopping_olimpia_verteszt#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_9_13

Formabontó doppingtesztet vezetnek be a londoni olimpián

Egy újfajta doppingtesztet fognak alkalmazni a 2012-es londoni olimpián, amelynek segítségével a versenyeken minden eddiginél szigorúbb szűrések várhatóak - állítja David Cowan, az olimpia doppingmentességéért felelős tudós.


Szeptember 9.
Utánpótlássport

http://www.utanpotlassport.hu/2011/09/09/dopping-tinedzser-korban-2/

Dopping tinédzser korban?

Az élsport és a dopping ma már – áltathatnánk magunkat, de minek? – olyan szoros kapcsolatban áll egymással, hogy a téma szinte naponta fölbukkan a médiumokban. De vajon a fiatalok, az utánpótlás korosztályhoz tartozók éppúgy élnek-e a teljesítményfokozókkal és a stimulánsokkal, mint a felnőtt „menők”? Erről beszélgettünk dr. Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatójával.

– Egyáltalán: ellenőrizhetnek fiatalkorúakat?

– Természetesen, bár rendkívül szigorú szabályok kötnek bennünket. A tizennyolc év alattiak esetében, például, szülői beleegyezés szükséges ahhoz, hogy a vizsgálatot elvégezhessük, vért pedig kizárólag nagykorú kísérő jelenlétében vehetünk, s ő a vizeletminta adásakor is jelen lehet. Az említett szülői nyilatkozatot egyébként az országos szakszövetségek kötelessége beszerezni; ennek hiányában nem is indíthatnák egyetlen sportolójukat sem nemzetközi versenyeken. Hozzáteszem: amennyiben nem kapjuk meg az apuka vagy az anyuka hozzájárulását a doppingkontrollhoz, vért nem, vizeletmintát viszont minden további nélkül vehetünk.


Szeptember 6.
Origo

http://www.origo.hu/sport/20110906-dopping-lapulhat-az-artatlannak-tuno-muskatliban.html

Dopping lapulhat az ártatlannak tűnő muskátliban

A magyar sportolókra is komoly veszélyt jelenthet az ártalmatlannak látszó muskátliolaj. A szer egyik összetevője doppingnak minősül, ám erről kevés sportoló tud - mondta az [origo]-nak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. A kérdéses alkotóelem, a methylhexaneamine kábítószernek minősítéséért már lobbiznak Új-Zélandon, világszerte pedig már számos élsportoló megbukott miatta.


Augusztus 31.
Népszava

http://nepszava.com/2011/08/sport/egyetlen-doppingeset-volt-a-tour-de-france-on.html

Egyetlen doppingeset volt a Tour de France-on

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) hétfőn jelentette be, hogy csupán egy – már korábban nyilvánosságra hozott – doppingeset volt az idei Tour de France-on.


Augusztus 28.
Weborvos

http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/elsportpszichologiai_tenyezok_doppingolasban/180512/

Élsport: pszichológiai tényezők a doppingolásban

A doppingoló sportoló személyiségzavara igen hasonló a droghasználó személyiségéhez.


Augusztus 23.
Stop

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=924467

Csoda történt Sanghajban: senki sem doppingolt a vb-n

A laborvizsgálatok szerint senki sem doppingolt a múlt hónapi vizes világbajnokságon tesztelt versenyzők közül.


Augusztus 16.
InfoRádió

http://www.inforadio.hu/hir/sport/hir-451359

Törölhetik a hat hónapos olimpiai szabályt?

Szerdán tárgyalja, és szeptemberre ígéri az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabállyal kapcsolatos állásfoglalását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).
 
Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még április végén fordult közösen a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban, melynek értelmében azok a sportolók - az érintettek között akadnak magyarok is -, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat.


Augusztus 12.
Nemzeti Sport Online

http://www.nemzetisport.hu/kerekpar/kerekpar-evans-szerint-a-dopping-mindig-resze-lesz-a-sportagnak-2090236?nocache

Kerékpár: Evans szerint a dopping mindig része lesz a sportágnak

Cadel Evans, a 2011-es Tour de France-t megnyerő ausztrál kerékpáros szerint a dopping mindig része lesz a sportágnak, és úgy véli, a tiltott szerek használata elleni küzdelem nagyobb odafigyelést igényel.


Augusztus 5.
Origo

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20110805-visszakerultek-a-valogatottba-a-doppingolassal-vadolt-mexikoiak.html

Visszakerültek a válogatottba a doppingolással vádolt mexikóiak

Jürgen Klinsmann, az amerikai labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya augusztus 10-én Mexikó ellen mutatkozhat be csapata élén. A közép-amerikaiak keretébe meghívást kapott négy olyan futballista, akiknek a vizeletében június elején doppingszert találtak, de a szövetség felmentette őket.


Július 31.
HVG

http://hvg.hu/sport/20110731_vizes_vb_dopping_negativ#rss

Vizes-vb: minden doppingvizsgálat negatív

Egyetlen doppingvizsgálat eredménye sem lett a pozitív a vasárnap zárult sanghaji vizes világbajnokságon.

Andrew Pipe, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) illetékes bizottságának vezetője jelezte, több mint 300 vizelet- és 40 vértmintát ellenőriztek a szakemberek a vb során, s valamennyi tiszta volt. Pipe beszélt arról is: biztos benne, hogy a FINA a jövőben is a legkorszerűbb stratégiát alkalmazza a doppingellenes küzdelemben.


Július 26.
Stop.hu

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=911714

Pozitív lett a magyar versenyzők doppingtesztjePozitív A mintát produkált egy-egy magyar versenyző június 26-án az atlétikai és a kerékpáros országos bajnokságon.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az atlétikai U23, junior és ifjúsági egyéni ob-n, valamint a kerékpáros utánpótlás és felnőtt ob-n egy-egy sportolónál az A minta analízisét követően pozitív vizsgálati eredményt mutattak ki.


Július 15.
Origo

http://www.origo.hu/sport/uszas/20110715-vizesvb-listaztak-a-doppingbiztos-ettermeket.html

Kevés doppingbiztos étterem lesz az úszóvébén

Listázták a biztonságos éttermeket a szombaton kezdődő sanghaji vizes világbajnokság szervezői.

A házigazdákat az a szándék vezette, hogy jól használható kézikönyvvel segítsék a versenyekre érkező sportolókat, akik közül többen aggódtak, hogy esetleg szennyezett étellel tiltott szer kerül a szervezetükbe, és a doppingvizsgálaton megbuknak.


Július 12.
InfoRádió

http://inforadio.hu/hirek/sport/hir-445082

Milliárdokba kerülne egy budapesti WADA-laboratórium

Többéves munkával és jelentős anyagi befektetéssel lehetne Budapesten a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által is jóváhagyott laboratóriumot létrehozni - mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. A Fidesz sportpolitikusa, Bánki Erik az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy egy ilyen létesítmény segítene a magyar sportolók teljesítményének legális fokozásában.


Július 9.
InfoRádió

http://inforadio.hu/hirek/sport/hir-439433

Nem lehet büntetni a doppingdílereket

A doppingdílerek ellen egyelőre nem lehet fellépni, mert nincs olyan törvény, amely a tevékenységüket szankcionálná, pedig erre szükség lenne rá - mondta a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója. Tiszeker Ágnes szerint nem elsősorban az élsportolókért kell aggódni, az "amatőrök" tudnak sokszor keveset arról, hogy mit szednek be.


Július 3.
Nemzeti Sport Online

http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sulyemeles-a-mezony-egyharmadat-ellenorzik-a-junior-vilagbajnoksagon-2084395?nocache

Súlyemelés: a mezőny egyharmadát ellenőrzik a juniorok világbajnokságán

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere végzi a doppingellenőrzést a junior súlyemelők idei világbajnokságán, amelynek a malajziai Penang ad otthont kilenc napon át, csütörtökig.


Június 25.
Népszabadság Online

http://nol.hu/lap/tudomany/20110625-ossejt_doppinglistan

Őssejt doppinglistán

Ilyen még nem volt: egy amerikai sportoló ellen dopping, pontosabban teljesítménynövelő szer tiltott használata miatt indult vizsgálat – őssejtbeültetés miatt! Maga a beavatkozás sikeres volt, Bartolo Colonnak, az amerikai MLB (Major League Baseball) sztárjátékosának vállában és könyökében újra „kinőttek” az inak, ám a vizsgálóbizottságnak az a gyanúja, hogy a szöveti regeneráció gyorsítása érdekében emberi növekedési hormont (hGH, human growth hormone) is használtak. Az pedig doppinglistán van.


Május 19.
FigyelőNet

http://www.fn.hu//sport/20110520/kvotaszerzes_doppingellenorzes/

Kvótaszerzés? Doppingellenőrzés!

Aki olimpiai kvótát szerez, 24 órán belül doppingellenőrzést kap. A londoni indulókat legalább háromszor vizsgálják.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) elkészítette a magyar sportolók 515 fős nyilvántartott csoportját, közölte a szervezet budapesti konferenciáján Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató. Nekik kötelező kitölteni a holléti rendszert, de másokat is ellenőriznek, idén 1100 államilag megrendelt mintavétel szerepel a programban.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára bejelentette, hogy az olimpiai kvóta megszerzéséhez egy 24 órán belüli doppingellenőrzés is párosul a jövőben. Sok vizsgálat lesz az olimpiai kerettagoknál, a londoni olimpia előtt legalább 3-szor ellenőrzik őket, utoljára a kiutazás előtti 24-48 órán belül.