Magyar Antidopping Csoport

Negyven doppingellenőrt küld dr. Tiszeker Ágnes a budapesti vizes EB-re - A MACS az olimpia előtti nemzetközi ellenőrzésbe is bekapcsolódott

Negyven doppingellenőrt küld dr. Tiszeker Ágnes a budapesti vizes EB-re
A MACS az olimpia előtti nemzetközi ellenőrzésbe is bekapcsolódott
 
A szokásosnál is nehezebb feladat vár a Magyar Antidopping Csoportra a hétfőn kezdődő „buborékba zárt” vizes Európa-bajnokságon, amelyen részvételi rekordot döntve 51 nemzet képviselői állnak rajthoz. Dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője nem csak a sportolók magas száma miatt küld 40 doppingellenőrt a versenyek színhelyeire és a küldöttségeknek otthont adó szállodákba, hanem azért is, mert ezúttal egy új és megtisztelő megbízatásnak is eleget kell tenniük.
 
„Miután együttműködési megállapodást kötöttünk a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel, új feladatunkat teljesítve bekapcsolódtunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a teszteléseket irányító ITA olimpia előtti nagyszabású nemzetközi szűrőprogramjába - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak 24 órával a budapesti vizes csúcsesemény rajtja előtt dr. Tiszeker Ágnes. – A mintavételeket napokkal ezelőtt már meg is kezdtük, és a munkánkat a budapesti Európa-bajnokság utolsó versenynapjának legvégén fogjuk befejezni. Egyértelmű a számunkra, hogy a NOB már most szeretne meggyőződni arról, hogy az olimpiai játékok leendő főszereplői közé tartozó úszók, műugrók, szinkronúszók, valamint a nyíltvízi versenyek szereplői betartják-e a WADA előírásait, vagy akad közöttük olyan, akit ki kell állítani a sorból. Ez az előrelátás nem zárja ki annak az eshetőségét, hogy július 23-ig, a tokiói nyári játékok kezdetéig nem derül ki néhány sportolóról egy jóval régebbi, akár 10 évvel ezelőtti doppingvétsége. Aminek aztán senki sem örülne. Legfőképpen azok a versenyzők, akik azt gondolhatták, hogy az olimpiai érmüket már senkisem veheti el tőlük.”
 
Láthatatlan társszerző
A kéttucatnál is több tokiói éremesélyest felvonultató budapesti Európa-bajnokság tehát tálcán kínálja a lehetőséget a NOB-nak, a Nemzetközi Úszószövetségnek, és a FINA tagszövetségeinek az olimpiai előszűrésekhez. Az összehangolt ellenőrzéssorozat forgatókönyvének láthatatlan „társszerzője” a COVID fertőzésveszély volt, amelyet a magyar házigazdák a Semmelweis Orvostudományi Egyetem közreműködésével a közel 3500 „férőhelyes” buborékon kívül szeretnének tartani.
 
„A budapesti COVID-protokoll nem tesz kivételt a Magyar Antidopping Csoport egyetlen olyan tagjával sem, aki az ellenőrzésekben részt vesz és ezért a sportolók közvetlen közelébe kerül - folytatta Dr. Tiszeker Ágnes. – Védőfelszerelésbe beöltözve, szájmaszkot és kesztyűt viselve végzik majd a munkájukat, és magától értetődően nekik is meg kell jelenniük az ismétlődő PCR teszteléseken. A levett mintákat ezúttal is a WADA akkreditációval rendelkező ausztriai doppinglaborba juttatjuk el, a vizsgálatok eredményéről pedig elsőként a vizessportokat kormányzó FINA fog tudomást szerezni. Ha egy vagy több teszt pozitív eredményt mutat, akkor azokat csak a budapesti EB után fogják nyilvánosságra hozni’ – mondta befejezésül a MACS vezetője.
 
Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
 
 

https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/