Belépés
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilatkozata 2013-04-18
 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilatkozata a napokban napvilágot látott, növekedési hormon használatával kapcsolatban született Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) döntésére vonatkozóan.

A Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) 2013. március 26. napján, Andrus Veerpalu ügyében meghozott döntését a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) részletesen áttanulmányozta:

A WADA sajnálattal veszi tudomásul a fenti ügyben született döntést, amely döntés többek között az alábbi megállapítást is tartalmazza: "az ügy több tényezője enged arra következtetni, hogy a Sportoló ténylegesen exogén („nem a szervezet által termelt, kívülről bejuttatott”- ford.) növekedési hormont használt. Mindez a WADA olvasatában annyit jelent, hogy
egy feltehetően tiltott teljesítményfokozó szert használó sportoló, egy nem meggyőző szakmai sajátosságnak köszönhetően kerülhette el tettei jogkövetkezményét. A WADA rendkívüli csalódottságának ad hangot, ugyanakkor a CAS szabad döntési jogkörét mindenkor tiszteletben tartva fogadja el az ügyben eljáró Döntőbíróság azon érvelését, miszerint a növekedési hormonok tekintetében jelenleg alkalmazott döntési határ a legkevésbé sem megnyugtató. A CAS jelen döntésében kifejezett észrevételei alapján, a WADA azonnali cselekvésre szánta el magát, és megtette a szükséges lépéseket a fenti határértékek mielőbbi felülvizsgálata érdekében.

A WADA ugyanakkor kifejezte megelégedettségét, hogy a CAS a Növekedési Hormon kimutatására használatos vizsgálati eljárást tökéletesen megbízhatónak minősítette,
nevezetesen, "az eljárás alá vont eset élő példa arra, hogy a növekedési hormon használatának laboratóriumi kimutatási módszere – a tudományos megalapozottságnak köszönhetően - megbízható módja a növekedési hormonnal való visszaélés ellenőrzésének a profi sportágakban".

A WADA továbbra is a növekedési hormon használat ellenőrzésére buzdítja a doppingellenes szervezeteket, és - az immár rendelkezésre álló nagyobb számú minták alapján - hamarosan a döntési határ felülvizsgálatára tesz javaslatot.

Ezzel egyidejűleg, a WADA akkreditált laboratóriumokat, a növekedési hormonnal kapcsolatos pozitív esetekre vonatkozóan, a WADA irányába jelentéstételi kötelezettség terheli.

Montreal, 2013. március 28.


 
 
Hírlevél
 
 
közvetlen kapcsolatok
 

 
 
Minden jog fenntartva! - 2013
Hozzáadás a kedvencekhez | Szerzői jogok
Ön a 6416428. látogatónk!
Jelenleg 2583 látogató van oldalunkon