Belépés
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
TILTÓLISTA ARCHÍVUM 2010. ÉVI TILTÓLISTA
 
MÓDOSÍTVA: 2010.06.21!

Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat
2010. ÉVI TILTÓLISTA

Gyógyszerek szerinti teljes lista 2010.06.21.
Hatóanyag szerinti lista 2010.06.21.

Nemzetközi szabvány
1. rész
2. rész
3. rész

The World Anti-Doping Code
- THE 2010 PROHIBITED LIST

Közlemény 

A Magyar Antidopping Csoport szorosan együttműködve a magyar sportolókkal, és a hazai sportszervezetekkel, tájékoztatást kíván adni, a WADA 2009. október 1-én nyilvánosságra hozott, 2010. évi új Tiltólistájáról.

A változások részletesen megtalálhatók a www.wada-ama.org, illetve a www.antidopping.hu honlapokon.

Kiemelt változások a 2010-es Tiltólistán:

Megváltozik a salbutamol és salmeterol (asztma elleni szerek) státusza. A salbutamol (maximum napi 1600 mikrogramm) és a salmeterol használata inhalációs formában 2010. január. 1-től már nem tiltott, a továbbiakban Terápiás Alkalmazási Kivétel Engedélyt (TUE Engedély) nem igényel, de a használat bejelentendő. A nyilatkozatra vonatkozó további információt a Magyar TUE Bizottságtól kapnak a sportolók. Az asztma gyógyszeres kezelése során használatos egyéb beta-2-agonisták státusza változatlan.

Kiegészítő oxygen alkalmazása (hyperoxia) nem tiltott.

A trombocita készítmények (például trombocitadús plazma, 'vércentrifuga') használata intramuszkuláris alkalmazásban tiltott. Egyéb alkalmazások esetén, a használat bejelentendő. A nyilatkozatra vonatkozó további információt a Magyar TUE Bizottságtól kapnak a sportolók.

A pszeudoefedrin visszakerült a Tiltólistára, a versenyen tiltott szerek közé, amennyiben a vizeletmintában mért mennyisége nagyobb 150 microgramm/ml-nél.

Három stimuláns, a benfluorex, a prenylamine és a methylhexeneamine felkerült a nem meghatározott stimulánsok zárt listájára.

A pszeudoefedrin 2003-ig szerepelt a Tiltólistán, majd lekerült, és a továbbiakban a WADA a monitoring programjában tanulmányozta. A Tiltólistára való visszakerülést, a monitoring programban tapasztalt, a hatóanyaggal történő egyértelmű visszaélések indokolták. A pszeudoefedrin teljesítménynövelő hatása meghatározott dózis felett, tudományosan bizonyított tény.

Mivel a pszeudoefedrin tartalmú készítmények széles körben használatosak, nyomatékosan felhívjuk a sportolók figyelmét a 2010-es WADA Tiltólista alapos áttanulmányozására!

Az új Tiltólista 2010. január 1-én lép érvénybe.

-  
További információk a pszeudoefedrin a 2010 évi tiltólistára visszavételével kapcsolatban

Magyarországon forgalomban levő pseudoephedrine tartalmú gyógyszerek

Az USA-ban és Canadában recept nélkül kapható megfázás elleni szerek


 
 
Hírlevél
 
 
közvetlen kapcsolatok
 


 
 
Minden jog fenntartva! - 2013
Hozzáadás a kedvencekhez | Szerzői jogok
Ön a 6800780. látogatónk!
Jelenleg 3268 látogató van oldalunkon