Magyar Antidopping Csoport

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2022/03

Kedves Olvasóink!

A tiltott szerek dark weben történő kereskedelmének mértékéről és jellegéről szóló tanulmány szerint, ez a tevékenység elhanyagolható mértékű, és valószínűtlen, hogy komoly beszerzési forrást jelentene az elit sportolók és edzőik számára – derült ki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Független Hírszerzési és Nyomozási (I&I) Osztálya által vezetett egy éves kutatási projektből.


 A most közzétett kutatást a WADA I&I Bizalmas Információs Osztálya vezette, együttműködve az Ügynökség Tudományos Osztályával és David Décary-Hétu professzorral, a Montreali Egyetem québeci Kriminológiai Karának professzorával.
A kezdeményezést annak érdekében indították el, hogy jobban megértsék a tiltott teljesítményfokozó szerek dark weben történő  kereskedelmének mértékét, és felmérjék az ott forgalmazott szerek típusait és minőségét.

Gunter Younger, a WADA I&I igazgatója szerint ez a tanulmány nagyon hasznosnak bizonyult a dark web, mint a tiltott anyagok lehetséges piacának elemzése szempontjából. Bár a dark web névtelenséget kínál, a teljesítményfokozó szerek vásárlása ott (is) kockázatokkal jár.
 Az esetek nagy többségében a vevő nem azt kapja, amiről azt gondolja, hogy megvásárolta. Néha kevesebbet, néha többet kap, esetleg nem is azt a szert, amit megrendelt. És ez soha nem is derül ki, kivéve ha a megrendelő egyénileg bevizsgáltatja a vásárolt terméket. Ezen kívül a tiltott szerek dark weben történő vásárlása további kihívásokkal is járhat, ilyen pl. a különféle csalások, a kriptovaluta értékének ingadozása és a megbízhatatlan szállítás.

A tanulmány főbb következtetései:
Nagyon valószínűtlen, hogy az élsportolók ebből a forrásból vásárolnának teljesítményfokozó szereket, ez a lehetőség inkább az amatőr sportolókat vagy a versenyeken nem induló testépítőket vonzhatja. Ezek a dark weben történő tranzakciók azonban csak töredékét teszik ki teljesítménynövelő szerek kereskedelmének és nem a tömeges igények kiszolgálását célozzák meg, hanem a kisléptékű értékesítést részesítik előnyben.
Mivel a dark weben nincs lehetőség  a szervezett felhasználói közösség tagjai közötti információcserére, a nyílt web továbbra is aktívabb felület marad mind a teljesítményfokozó szerek vásárlása, mind eladása céljából.
A laboratóriumi vizsgálati adatok azt sugallják, hogy a termékek gyakran rosszul vannak felcímkézve, vagy jelentős eltéréseket tartalmaznak a koncentrációkat illetően. A tanulmány érdekében  végrehajtott tranzakciók 83%-ban a kapott termék és/vagy koncentráció eltérést mutatott a meghirdetetthez képest.
Noha lényegesen kisebb a vevőkör, úgy tűnik, a tiltott teljesítményfokozó szerek kereskedelme a sötét weben ellenőrizetlenül, az anonimitás előnyét kínálva működik, szinte szabályok és szankciók nélkül - ez viszont lehetővé teszi, hogy a kereskedők viszonylag büntetlenül működhessenek.
A tanulmány azt is javasolta, hogy vonják be a teljesítménynövelő szerekkel kereskedőket a projektbe, hogy minél több dark webes forgalmazóról tudjanak meg további információkat, illetve szükség lehet hasonló elemzés elvégzésére a látható, nyílt weben is, hogy mindkét piacot megcélzó, átfogó intézkedéseket lehessen tenni.

Az eredeti cikk itt  olvasható: https://mailchi.mp/dab45f80150c/wada-publishes-testing-figures-and-encourages-sample-storage-lama-publie-les-donnes-de-contrles-et-encourage-la-conservation-des-chantillons-477289?e=a99e312fcb 

Ha hasznosnak találta hírlevelünket, köszönjük, hogy megosztja érdeklődő ismerőseivel.
 
Üdvözlettel:
A HUNADO munkatársai